Hírek

A PTE Afrika Kutatóközpont sajtóközleménye

A Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontja, mely az egyetem Bölcsészettudományi Karának Politikai Tanulmányok Tanszéke mellett működik Magyarország egyetlen Afrikát kutató egyetemi szervezeteként, és az egyetem több karának oktatóját, kutatóját, hallgatóját köti össze. A központ 2012. június 14-16. között második alkalommal szervez nemzetközi Afrika konferenciát a pécsi Tudásközpontban.

Az „Emerging Africa – Old Friends, New Partnerships and Perspectives for the 21st Century” című tanácskozás a századunkban egyre többpólúsubbá váló globális világban vizsgálja Afrika helyét, szerepét, lehetőségeit a régi (volt gyarmati) kapcsolatok, valamint a feltörekvő gazdaságok szerepvállalásának tükrében. A konferenciára tíz ország harminc kutatója érkezik, különböző tudományterületeket képviselve. A június 14-ei nyitónapon a kínai-afrikai kapcsolatok egyik neves kutatója, Prof. Ian Taylor, a skóciai St. Andrews Egyetem tanára tart főelőadást. 15-én a politikai afrikanisztika világhírű szakembere, az iskolateremtő Prof. Goran Hyden, a University of Florida emeritus professzora elemzi az afrikaiak lehetséges válaszait az őket érő kihívások kapcsán – a kormányzástól a földtulajdonlás kérdésén keresztül egészen a középosztály megjelenéséig, jövőbeni megerősödésének esélyéig bezárólag.

A központ a 2007-ben Pécsett rendezett országos afrikanista konferenciát és a 2010-ben első ízben megszervezett nemzetközi Afrika-konferenciát követően immár hagyományosan invitálja a Pécsi Tudományegyetemre a térség és más kontinensek kutatóit. A pécsi Publikon Kiadó által hatodik évfolyama megjelentetett Afrika Tanulmányok folyóirat mellett a PTE Afrika Kutatóközpont vezetésével új visegrádi partnerség keretében Central European Africa Studies Review címmel nemzetközi szakmai folyóirat indul ettől az évtől. Az idei szakmai tanácskozás előadásai részben e folyóirat első számában lesznek olvashatók.

A konferencia előadásai angol nyelven zajlanak. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Regisztráció a helyszínen.

A konferencia a PTE Rektori támogatási alapja, a PTE BTK kari konferencia támogatási kerete, valamint az Afrikai-Magyar Egyesület adománya segítségével, szoros együttműködésben a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközponttal valósul meg.

További információ: Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai tanulmányok Tanszék, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője

A konferencia programja az Afrika Kutatóközpont honlapjáról érhető el: africa.pte.hu

M: (30) 408-6360, e-mail: tarrosy.istvan@pte.hu

Hozzászólás

Kötelezõ bejelentkezni a hozzászóláshoz.

  • Afrika Kutatóközpont (c) minden jog fenntartva